BLOG

Tudatos hajápolási rutin: biztos, hogy profin mosol hajat?

2023.05.09 13:55

Arcápolási rutinunkra minden nap, jobb esetben kétszer is, áldozunk 5-10 percet, ezzel ellentétben a heti 1-2 alkalommal történő hajmosást igyekszünk minél hamarabb letudni. Kötelező program helyett azonban tekinthetünk rá kikapcsolódásként vagy az öngondoskodás egyik formájaként. A legtöbben azt hiszik, hogy a hajmosás csak a haj megnedvesítését és samponnal történő átmasszírozását jelenti, azonban ennél sokkal többről van szó. A helyes hajmosás egy olyan alapvető része a hajápolási rutinunknak, amelyet sajnos hajlamosak vagyunk elkapkodni és nem megfelelően véghezvinni. Azonban, ha betartjuk a helyes technikai sorrendet és lépéseket, akkor máris rengeteget tettünk, hogy hajunk egészségesebb, ragyogóbb és könnyebben kezelhető legyen.

Kép forrása: weheartit.com

Az egészséges és ragyogó haj elérésének kulcsa a tudatos fejbőr és hajápolás, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő hajmosási rutin betartása. A hajunk nap, mint nap ki van téve a káros környezeti hatásoknak, és erre még mi is sokszor ráteszünk egy lapáttal, hiszen a hajfestés, szőkítési eljárások, hajformázás, vasalás mind-mind roncsolják a haj külső szerkezetét, a kutikulát. Ezért fontos odafigyelnünk rá és megadni neki a szükséges gondoskodás, hiszen nem mindegy milyen mértékű a sérülés.

Első lépésként fontos, hogy alaposan fésüljük át a hajunkat szárazon, hogy eltávolítsuk a hajszálak közötti szennyeződéseket és gubancokat. Ezután jöhet a haj bevizezése langyos vízzel, inkább kerüljük a forró vizet, hiszen a hajszálak károsodásához vezethet. A kádban vagy zuhanyban előre hajolva sokkal inkább hozzáférünk a tarkó részhez, így alaposabban tisztíthatjuk azt a részt.

A megfelelő sampon kiválasztása is rendkívül fontos. A professzionális hajápolási termékeknek sokkal magasabb a hatóanyagtartalmuk, mint a lakossági üzletekben kapható általános samponoknak. Figyelembe véve a hajunk típusát (porozitás, szálvastagság, sűrűség és fejbőr zsírossága, érzékenysége) tovább fokozhatjuk az eredményeket. Ha nem sikerül a hajtípusodat besorolni, vagy megállapítani egyes jellemzőit, kérd ki a fodrászod véleményét és állítsatok össze együtt egy személyre szabott hajápolási rutint otthonra. Zsírosabb fejbőrre ajánlott a mélytisztító samponok használata, érzékenyebb, szárazabb fejbőrre viszont inkább válasszunk szulfátmentes sampont.

L'oreal Serie Expert Metal Detox mélytisztító sampon

Olaplex no. 4 szulfátmentes kötéserősítő sampon 


A sampon felvitele során fontos, hogy ne dörzsöljük a hajszálakat, hanem finoman masszírozzuk át a fejbőrt, akár puha masszírozót is használhatunk hozzá, jót tesz a vérkeringésnek. A hajhosszt nem szükséges samponozni, kellően megtisztítja a lecsurgó víz is. Ezután alaposan öblítsük le a tincseinket.

Minden esetben kétszer samponozzunk, az első alkalommal csak a fejbőrön lerakódott olajokat és a szennyeződéseket távolítjuk el. Ilyenkor tapasztalhatjuk, hogy nem is igazán habzik a haj, de aggodalomra semmi ok, attól még ugyanúgy tisztít. A második alkalommal pedig már hatékonyabban tudjuk tisztítani a fejbőrt és a hajszálakat, illetve így már könnyebben érvényesülnek a hatóanyagok.

A samponozást követően óvatosan nyomkodjuk ki a vizet a hajból, akár felcsavarhatjuk pár percre törölközőbe is, nehogy megcsússzon rajta az értékes hajmaszk vagy a kondicionáló. Száraz, töredezett hajra érdemes hajmaszkot felvinni, hiszen az hidratálja a hajszálakat és értékes hatóanyagtartalmának köszönhetően megakadályozza a töredezést. Ezeket a termékeket akár 10-15 percig is hagyhatod a hajadban. A hajmosás lezárása mindig kondicionálóval történik, a sampon megnyitja a kutikulát, vagyis a haj külső védő szerkezetét, ezután az ápoló maszk be tud hatolni a haj belső rétegeibe, majd a kondicionáló lezárja újra a kutikulát. Amennyiben ez a lépés kimarad, a hajunk szerkezete nyitva marad, a kutikula nem zár rendesen össze, és rendkívül sérülékennyé válik a belső szerkezet.

Olaplex no.3 kötéserősítő kezelés

Fanola Nourishing tápláló kondicionáló

Alaposan öblítsük ki a hajat és ne dörzsöljük törölközővel, csavarjuk fel inkább, hogy ki tudja szívni a vizet. Vizes hajat tilos fésülni, ilyenkor rendkívül sérülékeny a szerkezete, ha mindenképp át szeretnéd fésülni, mert pl. göndör hajú vagy, akkor még a kondicionálás alatt tedd meg.

Ha extrán sérült a hajad, akkor ápold leave-in, vagyis hajban maradó termékkel, ezeket nem kell kimosni a végén a hajból. Arra figyelj, főleg hogy ha zsíros a fejbőröd típusa, akkor csak a hajhosszra kerüljön belőle, mert elnehezíthetik a hajtöveket.

A hajszárításhoz és formázáshoz mindenképp használjunk hővédő terméket, így elkerüljük a kutikula roncsolódását. A hővédő termékek segítenek kisimítani a kutikulát, így védik a belső szerkezetet a magas hőtől. Ezután jöhet a hajszárítás, amelyet érdemes alacsony vagy közepes hőfokon végezni.

Alfaparf Milano hővédő spray

Lehet, hogy leírva hosszúnak tűnik a folyamat, azonban a gyakorlatban ezek a lépések nem jelentenek több időt néhány percnél, viszont a hosszú távú tudatos hajápolás kialakításához elengedhetetlenek.

Mondd el nekünk a véleményed, hasznos tippeket kaptál?!